Hva man bør se etter ved valg av forbrukslån

Det finnes mange banker som gir forbrukslån, og Rørosbanken er én av dem. Også andre ordinære banker – som Nordea og DNB – tilbyr forbrukslån. I tillegg finnes det en rekke låneaktører på markedet som tilbyr lån og kreditter. Disse kan ofte se ut til å ha omtrent de samme tilbudene, men her er det lett å la seg lure. De opererer med forskjellige betingelser, og man gjør lurt i å sjekke ut hver enkelt bank før man søker.

Før man søker hos én eller flere banker, er det lurt å sjekke opp hvilke betingelser de opererer med. Mens én bank kan ha forholdsvis lav rente i forhold til en annen, kan det være at de tar igjen dette med høyere gebyrer på lånet – eller omvendt. Det er også lurt å sjekke ut hvorvidt de har kundeservice lett tilgjengelig. De fleste bankene har god kundeservice. De ønsker jo helst å få flest mulig kunder, og å beholde dem!

Å søke forbrukslån

Når man trenger ekstra penger til noen uforutsette utgifter, kan et forbrukslån være en grei løsning. Disse lånene er som regel dyrere enn for eksempel boliglån og billån, men de er samtidig uten krav om sikkerhet. Om man låner bare til det man trenger og betaler tilbake så raskt økonomien tillater det, er det ikke noe problem å ta opp et forbrukslån. Det er likevel greit å sjekke opp hvilke betingelser bankene kan tilby.

Hos noen banker kan man få forbrukslån på dagen. Noen har mulighet for søknad på mobil, og de aller fleste har nettsøknader. Her fyller man enkelt inn sine opplysninger, og allerede etter bare noen få timer kan man få svar fra flere av bankene. Det er mulig å legge inn en søknad hos en aktør som videresender søknaden til flere banker. Når man benytter seg av denne tjenesten sparer man seg for en del arbeid.

Forskjellige betingelser

De forskjellige låneaktørene har forskjellige tilbud med ulike betingelser. De har også ulike krav til søkerne. Hos flere banker må søkeren være over 23 år, mens andre igjen krever at man har fylt 18. Felles for alle er at man må være norsk statsborger og at man må ha ordnet økonomi. Det er vanlig at man ikke får lån om man har betalingsanmerkninger, selv om noen spesialbanker tilbyr lån til de som har dette.

Foruten at man må være voksen og ha fast, stabil inntekt (som regel på minst 200 000 kroner), må man vise at man er i stand til å betale tilbake lånet. Dette gjelder også ved en eventuell renteøkning, noe man må ta med i betraktningen før man søker. Ikke alle tåler et rentehopp, og man bør være nøye med å sjekke hvor mye man kan klare å betale på etter at man har tatt opp lånet.

Hvilke lån man bør velge

Når man ser at man har råd til å ta opp lån til å for eksempel ta seg en etterlengtet ferie, kan man begynne å sjekke opp om de forskjellige mulighetene man har. Det har etter hvert kommet mange aktører på markedet, noen er mer seriøse enn andre. Det lønner seg derfor å gå over og se hvem som kan gi de beste lånene med de beste betingelsene. Forbrukslån er dyre i utgangspunktet.

Når man ser på de forskjellige bankene som låner ut penger, ser man at noen har veldig mye høyere rente enn andre. De som lover gull og grønne skoger bør man styre unna. Man må huske å sjekke både den nominelle og den effektive renten, da disse har mye å si for hvor mye man må betale på lånet når det skal tilbakebetales. Her er den effektive renten aller viktigst å sjekke.

Lånebetingelser og krav til søkeren

De fleste banker tilbyr forbrukslån til folk flest, gitt at de oppfyller kriteriene som er angitt tidligere. Om man sjekker opp med flere banker, kan man måle dem opp mot hverandre. Man kan i tillegg ta kontakt med bankene og fortelle at man har fått et godt tilbud hos en konkurrent, og man kan i visse tilfeller da få enda bedre betingelser hos den banken man prater med. Det er viktig å få de beste betingelsene!

Når lånet skal tilbakebetales, er det lurt å allerede være klar over hva man må betale tilbake. Man bør lage seg et budsjett om man ikke allerede har det, og det er viktig å ha en god oversikt over hva man har å betale på. De gode bankene hjelper gjerne til med å lage en fornuftig betalingsplan, og de tilbyr også varierende løpetid på lånet. Det er greit å ha mulighet til å velge kortere eller lengre løpetid etter behov.

Kort oppsummert om forbrukslån

  • Man bør se etter de som tilbyr den beste effektive renten
  • Flere banker har god kundeservice som man bør bruke
  • Det er lurt å sammenligne flere banker

Før man vet ordet av det, står man i en situasjon hvor man trenger penger. Kanskje ryker viftereima på bilen to uker før lønning og man har allerede brukt opp reserven på nye ski til barna. Da er et forbrukslån en grei løsning for mange. Så lenge man oppfyller kravene til å få lån, er det ikke noe problem å få denne typen lån. Da er det smarteste man kan gjøre å sammenligne bankene og finne den med best betingelser.

about author

Zoey Torres

info@snippetsapp.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.